Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на солта се провежда днес в Бургас

4
Снимка: архив

В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на  редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 


Повече от 20 години Българска фондация Биоразнообразие и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират специален Панаир на солта около датата на обявяване на Атанасовското езеро за резерват. Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специален акцент ще бъде поставен върху зелената сол – най-новият продукт от лагуната. От какво се произвежда тя, защо е "сол без сол", на какво се дължи силно зеленият й цвят – това са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие, обещават от фондацията. 


Водата на езерото е характерна със своята соленост от от 20 до 27,5%, поради което соленодобивът като производство от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти и разбира се различните видове сол, които се добиват от мястото. Програмата предвижда детски работилници, изложба на карикатури "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, а в края на деня БФБ ще връчи Годишните награди за биоразнообразие и климат в България.

Снимки: lagoon.biodiversity.bg, архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10