Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла отбелязва Международния ден на фаровете

Снимка: Дарина Григорова

С тържествено откриване на обновения си фар град Шабла отбелязва Международния ден на морските фаровеШабленският фар се намира в най-източната точка на България и е най-старият на черноморския ни бряг.

Висок е 32 метра и предпазва корабите от затъване в плитчините, между нос Шабла и близкото рибарско селище Тюленово. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха. 

Днес на специална церемония в Шабла се извършва и сдаване на длъжността началник на "Хидрографска служба". Службата е единствената в страната, която изготвя и излъчва навигационни известия до мореплавателите, поддържа система от брегови и плаващи средства за навигационно ограждане, включително седемте основни фара по българското Черноморие.

Денят на фаровете се отбелязва за първи път в Шотландия през 1993 г., а от 1998 година насам инициативата се подема от много държави по света. В наши дни, над 450 фарове в 50 страни подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15