Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна получава нова военна помощ от САЩ

Джулиан Смит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати изпращат нова военна помощ на Киев от 2,98 милиарда долара за дългосрочно въоръжаване и обучение на украинските военни, както и за повишаване на боеспособността на страната през следващите години, предаде БТА, като цитира Асошиейтед прес. С последните средства, общият размер на отпуснатата от Вашингтон военна помощ за Украйна, в рамките на управлението на Байдън вече е достигнала 13,6 милиарда долара и включва 19 пакета от въоръжение, взети директно от запасите на министерството на отбраната.

В интервю за БНР посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит отбеляза, че САЩ вярват, че Украйна ще надделее в тази война. Джулиан Смит коментира, че не очаква промяна на политическите нагласи във Вашингтон, която да доведе до прекратяване или драстично намаляване на икономическата или военната помощ за Киев. Посланик Смит заяви, че решението за евентуална контраофанзива е прерогатив на командващите украинските сили. Войната обаче може да свърши по съвсем различен начин. "Русия може да се откаже от този конфликт и да го прекрати още днес. Стига да поиска – подчерта Джулиан Смит. – Това е и нашата крайна цел – войната да свърши".


В деня на националния си празник хиляди украински бежанци излязоха на мирни шествия в големите български градове. В София демонстрацията премина по централните булеварди до паметника на украинския поет Тарас Шевченко, където участниците положиха цветя.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54