Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна получава нова военна помощ от САЩ

Джулиан Смит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати изпращат нова военна помощ на Киев от 2,98 милиарда долара за дългосрочно въоръжаване и обучение на украинските военни, както и за повишаване на боеспособността на страната през следващите години, предаде БТА, като цитира Асошиейтед прес. С последните средства, общият размер на отпуснатата от Вашингтон военна помощ за Украйна, в рамките на управлението на Байдън вече е достигнала 13,6 милиарда долара и включва 19 пакета от въоръжение, взети директно от запасите на министерството на отбраната.

В интервю за БНР посланичката на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит отбеляза, че САЩ вярват, че Украйна ще надделее в тази война. Джулиан Смит коментира, че не очаква промяна на политическите нагласи във Вашингтон, която да доведе до прекратяване или драстично намаляване на икономическата или военната помощ за Киев. Посланик Смит заяви, че решението за евентуална контраофанзива е прерогатив на командващите украинските сили. Войната обаче може да свърши по съвсем различен начин. "Русия може да се откаже от този конфликт и да го прекрати още днес. Стига да поиска – подчерта Джулиан Смит. – Това е и нашата крайна цел – войната да свърши".


В деня на националния си празник хиляди украински бежанци излязоха на мирни шествия в големите български градове. В София демонстрацията премина по централните булеварди до паметника на украинския поет Тарас Шевченко, където участниците положиха цветя.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35