Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реките на София" отново ни приканват на културен диалог за бъдещето

От 2 до 4 септември бреговете на столичната река Владайска ще бъдат сцена на любопитни събития

Снимка: @riversofthecity

Всяка голяма промяна започва с първата малка крачка и голяма вяра в по-доброто бъдеще. Мартин Янков е живото доказателство за това. Той е онези млади българи, които знаят, че промяната е възможна и може да започне от тях. Завършва "Ландшафна архитектура" в University of Greenwich във Великобритания, започва да практикува специалността си и дори основава свой бизнес. Седем години по-късно и точно когато нещата започват да се случват като в емигрантска приказка, Мартин се връща в България. Днес признава, че такъв е бил планът от самото начало на историята.

В разгара на световната COVID пандемия младият архитект се превръща в двигател на идеята за облагородяване и вписване в съвременната градска среда на реките в България. И така, малката крачка е направена в началото на 2020 година. Само няколко дни след обявяване на извънредно положение у нас, Мартин и група съмишленици – граждани, експерти и институции, основават фондация "Колективът" със скромната идея да организират събитие в Перловската река в София.

Представяли си да пуснат няколко светещи лодки, които да привлекат позитивно внимание към състоянието на реките на града. "От тогава до сега много хора се обединиха около идеята и тя се превърна в една национална инициатива, която се казва "Реките на града" и се случва вече в няколко града из България – в Русе, София, Габрово"– продължава лично разказа специално за Радио България Мартин. Така се ражда фестивалът „Реките на София“, а на 2 септември започва неговото трето поредно издание в и около река Владайска в столицата.

Фестивал, който прескача времевите граници на своята проява и се свързва със Зелената промяна, от която всеки европейски град има нужда днес.

"Това е една по-скоро дългосрочна градоустройствена инициатива. Идеята ѝ е да обедини експерти, институции и бизнес в едни дългосрочни визии за преосмисляне на връзката между града и реката. Защото в повечето български градове реките преминават някак си пасивно през тях. Няма я истинската връзка, въпреки че реката е първичният източник на живот за един град. Всеки един град в света е направен около река, а днес сякаш забравяме за тях. Те и така изглеждат. Докато град, който е приобщил реката към градската си среда е един по-радостен град и това се опитваме да покажем ние. Особеното тук, в София, е, че тези малки поточета, които минават през нея, са по-стари от града ни, от улиците му, от нас самите. И е много важно да им обърнем внимание и да им върнем красотата – разказва архитект Янков. – Представете си в забързаното ежедневие на столицата да имате възможност да се разходите покрай реката, да можете да седнете и да послушате шума на водата, която да е толкова чиста, че да искате да си потопите краката. Затова правим тези фестивали."

Категоричен е, че културата и подобни масови мероприятия са най-добрият начин да се привлече фокусът на обществото и институциите върху възможността "забравените реки" да бъдат облагородени и използвани по по-достоен начин.

Тазгодишното издание на "Реките на София" обещава да бъде изпълнено с разнообразна безплатна културна програма, музикални изпълнения, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино. Всичко това ще се случи по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад "Лъвов мост". Главният фокус тази година пада върху почистването на самата вода.

"Може би много от вашите слушатели знаят, че в софийските реки се изливат канални води. Това е проблем, който се случва и в други европейски градове, но все повече от тях вземат мерки той да се реши. В петък, на 2 септември, сме организирали дискусия, на която очакваме да присъства кметът на София, главният архитект на града, експерти на "Софийска вода" и независими такива, за да започнем да говорим за проблема и да търсим изпълними решения за него" – казва Мартин Янков.

Другият основен акцент в програмата е свързан с две международни отличия, които проектът на "Колективът" получи. "Реките на София" стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия – "Нов европейски Баухаус" и спечели Наградата "Европа Ностра".

"Тази инициатива на ЕК за Нов Баухаус търси реални, конкретни решения за градска среда, които да бъдат реализирани на европейско ниво и да бъдат вкарани в законодателството и администрацията по пътя на Европа към Зелената трансформация, която предвижда за 2050 година. В България все още се гледа малко скептично върху Зелената сделка, но когато наскоро се разходихме с част от екипа ми в Брюксел наистина се усети как цялата енергия на Комисията е насочена по пътя на тази трансформация. И новият Баухаус събира тези малки светлинки из цяла Европа с идеята да ги превърне в законодателства, които да се прилагат по пътя на зеленото бъдеще."

На откриването на фестивала на специално изградена сцена в каменното корито на Владайска река, признато още през 1988 г. за "паметник на градинското и парково изкуство", фондация "Колективът" ще получи наградата "Европа Ностра" за европейско културно наследство, която е и най-престижното отличие на стария континент в тази сфера. В присъствието на представители на ЕК тя ще бъде връчена лично от румънския архитект Ойген Вайда, член на журито. "Това е огромно признание за екипа ни", признава Мартин Янков, и допълнителна мотивация да вярват в това, което правят. "Не на последно място ни отваря още много пътеки и възможности за международни партньорства, които тепърва подготвяме и се надяваме през следващите години, заедно с български общини и международни експерти, да приложим на практика в България", казва оптимистично архитектът.

"Аз имам вяра и тя ме води натам, че всяко едно добро нещо, което си намислим ще се случи. Ясно е, че има доста предизвикателства по пътя, но с правилната настройка те се превръщат в нещо интересно и дори забавно. Защото единственият възможен за мен път е да обърнем внимание на ресурсите и ценностите, които имаме, да ги подчертаем колкото се може повече със светлина, с действия, с грижа. Трябва да го направим заедно като общество и като институции, да оправим тези места и да извлечем най-доброто от тях. Вярвам, че това ще се случи."

Цяло лято град Русе също е част от големия проект "Реките на града – Русе". Мартин Янков разказва, че още през месец май заедно с местни ученици и граждани направили конструкция в пространство, в централна част на русенския бряг на Дунава, където до момента са се организирали над 40 културни прояви. Огромният интерес към тях е доказателство, че хората имат жажда за подобни места. Особено за русенци, за които река Дунав е чистият и ясен символ на града им. Събитията там продължават до 30 септември, а между 23 и 25 септември община Габрово и фондация "Колективът" ще организират фестивал "Реките на града" в коритото на река Янтра. С надеждата това да е поредната дългосрочна градоустройствена инициатива по пътя на зеленото бъдеще.

Снимки:  Facebook / @riversofthecity
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37