Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от българите искат редовно правителство

Снимка: pixabay

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени 40 % и енергийната криза 19 %. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Тренд", проведено в периода 15-22 август, по поръчка на в. "24 часа" сред 1007 пълнолетни граждани. Данните са от отворен въпрос с възможност до три отговора, а като следващи проблеми са посочени бедността 11 % и ниското заплащане на труда 9 %. С идентичен дял се нарежда и корупцията – 9 процентни пункта. Според проучването, 61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи е по-добре да има отново избори.  

По отношение на разпределението на политическите сили на предстоящите избори данните от изследването показват, че има лек спад в подкрепата към "Продължаваме промяната" 19.6 % , поради което и преднината на ГЕРБ се е увеличила с близо 5 %. на 24.4 %. Третата позиция се оспорва между ДПС (10.6 %) и Възраждане (10.3 %). Решаващи за крайната подредба вероятно ще се окажат гласовете от чужбина.

При БСП, която се нарежда на пета позиция 8.6% от гласуващите, се наблюдава лек спад спрямо изследването през юли, а за "Демократична България" този месец подкрепата е 7.3%. Партията на Стефан Янев – "Български възход" минава парламентарната бариера с 4.5% , а 

„Има такъв народ“ е на границата с 3.9%. Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%). 

Накрая, от анкетираните 52% са заявили, че ще гласуват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05