Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската делегация все още не е получила визи за сесията на Общото събрание на ООН

Външният министър на Русия Сергей Лавров
Снимка: Reuters

Сроковете за приключване на войната с Русия ще ги определя Украйна, освобождавайки своите територии. Това заяви в Туитър Михайло Подоляк, съветник в президентската администрация в Киев, цитиран от Укринформ. Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии. Това се посочва в доклада на Института за изследване на войната (ISW).
Никой от 56-имата членове на руската делегация за сесията на Общото събрание на ООН от 20 септември все още не е получил американска виза, включително ръководителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. За това съобщи в Twitter съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко, позовавайки се на Reuters.
Според САЩ през следващите седмици Русия може да проведе псевдореферендуми в Херсон, Запорожие и в Донецка, Луганска и Харковска области. Украинските власти призовават украинците от контролираните от Русия територии да се евакуират оттам, а ако това не стане, да не участват в никакви „референдуми“ под никакъв натиск и принуда. А в случай на участие, собствеността им може да бъде конфискувана, съобщи украинският вицепремиер  и министър за реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук, цитирана от УНИАН. По думите й през изминалата седмица се наблюдава ръст на хората, напускащи окупираните територии.
Продължават атаките срещу Запорожката АЕЦ, за които руската и украинската страна се обвиняват взаимно. Нивата на радиация се измерват редовно, няма повишаване на радиационния фон. Това съобщи днес ТАСС, цитирайки началника на окупационната администрация на Енергодар Александър Волга. Снощи МААЕ съобщи, че Запорожката АЕЦ е била изключена от последния останал основен електропровод към мрежата, но съоръжението продължава да доставя електричество чрез резервна линия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Русе започват безплатни пешеходни обиколки Ruse Summer Free Tour

Безплатните пешеходни обиколки в Русе Ruse Summer Free Tour на английски език, насочени към българските и чуждестранните гости на града, започват в събота, 4 май. Техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе...

публикувано на 04.05.24 в 07:10
Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22