Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 51 хил. са подадените заявления за гласуване на българи в чужбина

Снимка: БГНЕС

Над 50 800 българи в чужбина са подали заявления за гласуване на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха от ЦИК. Най-много – 26 хиляди, са желаещите да упражнят правото си на вот в Турция, следвани от сънародниците ни във Великобритания – 4900, в Германия – 4400, и в Съединените щати – 2300. 

Очаква се избирателните секции зад граница да бъдат колкото на миналите избори, каза за БНР говорителят на комисията Цветозар Томов. През ноември м.г. пунктовете за гласуване бяха 750 в 68 държави. “Машини ще има навсякъде, където на предишни избори са гласували 300 или повече избиратели. Вероятно това ще бъдат малко по-малко от 300 секции”, заяви Цветозар Томов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00