Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Руските власти евакуират цивилни от три селища в Харковска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виталий Ганчев, представител на назначените от Русия власти в украинската Харковска област, заяви по руската държавна телевизия, че се провежда евакуация на цивилни от три селища, след като Украйна започна изненадваща контраофанзива, предаде Ройтерс. Той добави, че акциите са провеждани основно в градовете Изюм, Купянск и Велики Бурлук. Купянск и Изюм са жизненоважни за руската армия логистични центрове в източния регион Донбас. Представителят на руската администрация каза още, че Украйна е постигнала значителна победа в Харковска област, което е едно от първите признания от руска страна за контранастъплението.

Украинската армия продължава успешния си ход срещу руските войски южно от Харков, заяви в среднощното си изявление украинският президент Володимир Зеленски. “Въоръжените сили на Украйна вече са освободили и взели под контрол над 30 населени места в Харковска област”, изтъкна той. 

Войната на Русия в Украйна навлиза в критична фаза благодарение на украинската контраофанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. “Украинските сили съумяха да възпрат офанзивата на Москва в Донбас, удариха зад руските линии и си възвърнаха територия”, подчерта той в Брюксел на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. В същото време американският министър на отбраната Лойд Остин окачестви като “окуражаващи” съобщенията за напредъка на Украйна в контраофанзивата й срещу руските сили, давайки за пример успехите в Херсон и Харков. Антъни Блинкън пък заяви, че Вашингтон иска да постави Украйна в силна дипломатическа преговорна позиция. “В този момент не виждаме признаци от страна на Русия, че е готова да търси такава дипломация, но ако и когато това време дойде, Украйна трябва да бъде във възможно най-силна позиция”, заяви той.

“Запорожката АЕЦ е изложена на опасност заради пълното спиране на тока в Енергодар”, се казва в изявление на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, публикувано в сайта на МААЕ. Той изтъква, че условията за функционирането на централата стават все по-неблагоприятни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40