Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 каба гайди и олимпийските ни шампионки ще открият световното по художествена гимнастика

Илиана Раева
Снимка: Тони Тончев

Под звуците на 101 каба гайди и изпълнение на момичетата от олимпийския ни ансамбъл ще бъде открито световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 14 до 18 септември в столичната зала “Арена Армеец”, съобщи за БНТ президентът на федерацията Илиана Раева.

Талисман на състезанието ще бъде Хитър Петър – български фолклорен герой, за когото се разказват анекдоти от близо 400 г. “Световното първенство ще бъде под егидата на българската шевица и целият брандинг в залата ще бъде украсен”, каза Илиана Раева.

Заявки за участие са дали “впечатляващ”, по думите й, брой гимнастички – 85 в индивидуалната надпревара и 30 ансамбъла от 62 държави. “Много се разширява географията на художествената гимнастика “, добави президентът на федерацията, припомняйки, че на миналото световно първенство са участвали състезателки от 58 страни.

България ще бъде представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъла.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36
По трасето в Стара планина

740 бегачи се състезават в планинския маратон Коджа кая

Рекорден брой участници от осем държави застават днес на стартовете на планинския маратон Коджа кая. Домакин на шестото му издание е село Билка, разположено в източната част на Стара планина. По традиция маратонът започва с изгрева на слънцето и..

публикувано на 28.04.24 в 07:00
Боряна Калейн

Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Другата българка – Никол Тодорова, се класира на тринайсето място при дебюта си на състезание от подобен ранг. Титлата извоюва световната..

публикувано на 27.04.24 в 16:57