Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 произведения, посветени на българската азбука, ще бъдат изложени във Ванкувър

Снимка: culture-mfa.bg

Първата по рода си изложба "Светлината на буквите" ще бъде открита на 22 септември във Ванкувър, провинция Британска Колумбия в Канада. Датата е избрана заради честванията по повод Деня на българската независимост, който ще бъде отбелязан заедно с българската общност и канадските власти във Ванкувър.

В канадския град ще бъдат изложени 13 произведения, посветени на българската азбука, по повод 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Изложбата, която е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското МВнР, за първи път ще бъде показана в провинцията със съдействието на Българо-Канадското дружество, което ще бъде наградено на събитието с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина, по повод неговата 20-а годишнина, съобщава Генералното ни консулство в Торонто.


Експозицията "Светлината на буквите" вече беше представена в историческия музей в гр. Ниагара Фолс и в гр. Китченер, провинция Онтарио, със съдействието на посолството ни в Отава, както и в общината в гр. Ниагара Фолс и в гр. Калгари, провинция Албърта. Самата изложба е от 2013-та – обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рая Назарян от ГЕРБ е председателят на 50-ото Народно събрание

Номинираната от ГЕРБ Рая Назарян е избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители, "против" - 66 депутати, 39 се въздържаха. Другите участници в съревнованието за поста бяха Виктория Василева от..

публикувано на 20.06.24 в 14:05

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30