Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буря и ураганен вятър нанесоха щети в Южна България

Снимка: BGNES

Възстановено е електроподаването в община Поморие и в бургаските квартали "Сарафово" и "Меден рудник". Те останаха без ток след разразила се мощна буря в събота. В Поморие е обявено частично бедствено положение, има съборени електрически стълбове и ранени хора, на които е оказана медицинска помощ. Има наводнени улици и земеделски имоти.

Възстановено е вече движението на влаковете при Долно Езерово. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че в града са паднали над 300 дървета. Нанесени са щети на повече от 120 автомобила. Има паднали комини и билбордове, изпочупени прозорци и наводнени улици. На остров "Св. Анастасия" има потопени две лодки. Ураганният вятър е нанесъл щети и в Айтос.  

В община Девин започва оглед на нанесените щети по частни и обществени сгради след бурята в събота вечерта. Има отнесени покриви, съобщи кметът Здравко Иванов. Разчистват се паднали дървета и се възстановява прекъснато електроподаване. Вече е отворен път към селата Триград, Гьоврен и Брезе. Пътят от Бачковския манастир към Наречен се разчиства от съборени дървета.

Поройни дъждове с ураганен вятър заляха улици и нанесоха материални щети в област Благоевград. Най-тревожна е ситуацията в община Гоце Делчев. Наводнени са били и училищни сгради. Силният вятър е съборил леки постройки, ламаринени покриви и десетки дървета. Не се е наложила евакуация на пострадали, заяви кметът на общината Владимир Москов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15