Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният събор "Краище" свали за ден границата при Бобешино

Храмът "Свети Йоан Кръстител"
Снимка: Кирил Фалин

В граничното село Бобешино се проведе международният събор "Краище". Той се прави за 16 път след двегодишно прекъсване заради пандемията. На 22 септември символично пада границата между Сърбия и България и допринася за добросъседството между общините Кюстендил и Босилеград.

През 1920 г. съгласно Ньойския договор границата трябва да мине през храма "Свети Йоан Кръстител". Виждайки абсурдността на ситуацията, комисията по прокарване на границата отклонява браздата зад олтара на църквата.

"Тази граница е само виртуална. Тя не може да съществува между всички хора, които са се събрали днес тук", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Две години копнея да дойда тук, защото това е най-хубавият събор", каза кметът на Босилеград Владимир Захариев. "Ние, българите и от едната, и от другата страна на границата, сме едно и сме неразделни, етносът и културата ни са еднакви", допълни Захариев цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05