Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща се интересът на българите към обучението в чужбина

Снимка: Pixabay

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, предаде БНТ. "Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение", коментират експертите от проекта. Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти (63%).

След Брекзит второто и трето място в интереса на кандидат-студентите трайно заемат Германия (49%) и Австрия (45%), а Великобритания остава на четвърто място (42%).

Кандидат-студентите проявяват най-голям интерес към специалностите Бизнес, икономика, финанси; Компютърни технологии; Медии и комуникации; Психология.

Над 1/3 от проявилите интерес към обучение в чужбина (35%) обмислят придобиване на чуждестранна диплома в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30