Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Референдумите в окупираните украински области предизвикват остри реакции на Запад

Снимка: unian.net

Обявените резултати от незаконните според международното право референдуми в окупираните украински територии, показват единодушна подкрепа на гласувалите за присъединяване на тези територии към Русия, предаде ДПА. По информация на окупационната администрация след преброяване на гласовете, в самопровъзгласилата се Донецка народна република за влизане в Русия са гласували 99 %, в Луганската народна република – 98 %. В Запорожието повече от 93 на сто били заявили, че искат да станат част от Русия, а в района на Херсон – над 87 на сто. Според анализатори, анексирането на тези територии вероятно ще започне в близките дни, след като назначените от Москва окупационни администрации официално поискат от руския президент Владимир Путин да бъдат приети в Руската федерация, съобщи БТА.

В отговор, Киев и много страни от цял свят заявиха, че референдумите в четирите частично окупирани украински района са незаконни. Канада обяви намерението си да наложи нови санкции срещу физически и юридически лица, а Германия категорично заяви, че няма да приеме резултатите от гласуването на референдумите.

По отношение на доставките на оръжие за Украйна Германия поддържа позицията си Украйна незабавно да получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от страните в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна, предаде още БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30