Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

Още от категорията

България кани Турция да инвестира в инфраструктурни проекти

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Турция Айлин Секизкьок обсъдиха активизиране на икономическото сътрудничество и проекти за нови инвестиции. Бяха обсъдени секторите с потенциал за нарастване на търговията, сред които..

публикувано на 21.07.23 в 17:57

Обсъждат повече влакове между Пловдив и Одрин и втори жп преход с Турция

Вече се работи за осигуряването на повече влакове по направлението между Пловдив и Одрин, които да бъдат алтернатива на постоянно увеличаващия се автомобилен трафик. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков на среща днес с посланичката на..

публикувано на 20.07.23 в 17:28
Финансовият министър Асен Василев

Бюджет 2023 е изпълним, ако няма авария в окупираната АЕЦ „Запорожие“

Бюджет 2023 не затяга коланите и не орязва социалните разходи, каза пред БНР финансовият министър Асен Василев. Успяваме да съберем данъците и това запазва социалните разходи без вдигане на данъците. Получихме в наследство от служебния кабинет дефицит..

публикувано на 16.07.23 в 12:34