Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия плаши със спиране на газа, ако Европа въведе таван върху цената на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предупреди, че ще спре износа на газ за Европа, ако Старият континент се опита да въведе таван върху цената на петрола. Изпълнителният директор на “Газпром” Алексей Милер обоснова заплахата с действащите договори, в които цената на газа е обвързана с тази на петролаИзявлението му по руската държавна телевизия идва в момент, когато страните от ЕС спорят дали да въведат ценови таван върху природния газ като мярка срещу поскъпването на електроенергията. Решение за таван върху цената на петрола вече е взето и трябва да влезе в сила от началото на декември. 

Няколко експлозии са чути рано тази сутрин в Киев - седмица след руските удари срещу града. Според Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент, центърът на столицата е ударена от дронове камикадзе. Няма данни за жертви. За интензивни боеве между руски и украински сили около два града в района на Донецк в Източна Украйна пък съобщи президентът Володимир Зеленски

Бившият командир на американските сили в Европа ген. Бен Ходжис прогнозира, че окупираният от Русия Кримски полуостров може да бъде освободен до лятото на следващата година. “Положението на руснаците се влошава с всяка седмица. Войната е изпитание за волята и логистиката, но и по двете точки Украйна има значително превъзходство”, заяви той в интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. По думите му, ако руснаците не загубят войната, ще опитат отново да нападнат след 2-3 г. 


Руски войници застреляха украински диригент в дома му, след като отказал да участва в концерт в окупирания Херсон, съобщи украинското Министерство на културата. Юрий Керпатенко не се съгласил да дирижира на проявата, обявена от окупаторите като демонстрация на т.нар. подобряване на мирния живот в Херсон. “Един от основните компоненти на съветската политика е унищожаването на културата на поробените страни - убийства на културни дейци, прочистване на библиотеки, забрана на националните езици. Съвременните окупатори изцяло следват тази стратегия. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории”, коментира украинският писател Олександър Михед, присъединил се към армията в началото на войната.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34