Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Димитрий Медведев: Признаване на анексираните територии срещу електроенергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Електроснабдяването в Украйна значително ще се подобри, ако страната официално признае новите райони на Русия", написа в Телеграм зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Той добави, че закупуването на електроенергия от Словакия ще доведе до още по-голямо повишаване на цените на енергията за украинците.

Междувременно президентът Володимир Зеленски оповести, че близо 4 млн. души в цяла Украйна са засегнати от продължителни прекъсвания в електрозахранването вследствие на руските въздушни удари по електроенергийната инфраструктура на страната, заяви президентът. От своя страна, кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че електропреносната мрежа на украинската столица работи в извънреден режим, тъй като доставките на електричество са намалели почти наполовина в сравнение с предвоенния период. Той потвърди оповестената от държавната енергийна компания “Укренерго” информация, че в следващите дни ще има спирания на тока.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан Техеран незабавно да спре доставките на оръжие за Русия, с което се убиват цивилни и се унищожава критична инфраструктура в Украйна. Това е станало в първия телефонен разговор между двамата откакто Киев заяви, че Москва използва произведени в Иран дронове камикадзе. Техеран обаче отрича обвинението на Украйна и западните й съюзници, че снабдява Русия с оръжията.

Руските сили в окупираната украинска област Херсон извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, заяви президентът Володимир Зеленски.“Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали, да се преместят на територията на Русия”, каза още той. Според Зеленски Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя, тъй като е осъзнала, че не може да задържи града и затова взема каквото може.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00