Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия отново атакува с ракети украинските градове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понеделник започна с нова масирана руска ракетна атака срещу украинските градове. Поне десет удари са нанесени срещу столицата Киев. Взривове са чути в Харков, Кривой рог, Запорожието, Черкаска и Виницка области, предава УНИАН. Нападенията срещу цивилни цели са поредното отмъщение на Кремъл за успешната украинска акция с морски и въздушни дронове срещу руската военноморска база в Севастопол.

„Какво чу света? Че уж от зърновоз, някои е пуснал дронове. Отначало говореха за „бойни птици“, след това за „бойни комари“, сега за „бойно зърно“, „пшеница убиец“, от които потъват руските адмирали. Какво да кажем? Наистина болни хора. Но тези болни хора поставят света на ръба на жестока продоволствена криза“. Това коментира украинският президент Володимир Зеленски, по повод оттеглянето на Русия от сделката за износ през Черно море на украинско зърно под контрола на ООН. Москва твърди, че атаката в събота е започнала от кораб за пренос на зърно.

Междувременно Украйна, Турция и ООН са се договорили за план за придвижването на 16 кораба по морския хуманитарен коридор в Черно море на 31 октомври като част от „Черноморската инициатива за зърното“. 6 кораба с над 186 000 тона зърно за Холандия , Великобритания, Алжир, Джибути, Египет и Турция, са потеглили в понеделник сутринта от 3 украински пристанища, предаде REUTERS. Повече от 200 товарни кораба са практически блокирани заради отказа на Русия да изпълнява споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, съобщиха от Киев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41
Снимка: Украински образователен център

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание...

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Арменската общност в Бургас представя традиционните си ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69. Събитието е част от проекта "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното..

публикувано на 25.06.24 в 06:35