Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Всяко украинско дете мечтае да се завърне в своята родина, където да има мир

10
Снимка: Украински образователен център

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание. За вдъхновяващата работа свидетелстваха множеството песни и стихотворения, които децата рецитираха по време на заключителното им тържество. Сред тях беше и преведеното на български език стихотворение на украинския поет Тарас Шевченко "Заповит", представено от шестокласника Валери Водовозов:


Специален гост на събитието бе посланикът на Украйна в България Н.Пр Олеся Илашчук.

Н.Пр Олеся Илашчук и Елена Волкова
"Моите специални пожелания са към учителите и родителите, които трябва да се гордеят и радват на успехите на техните ученици и деца. Нека този вълнуващ последен звънец звъни във всяко сърце с радостно настроение. А на нашата Украйна пожелавам "Победа!"." – заяви тя в своя поздравителен адрес.

И през следващата учебна година Украинският образователен център ще остане в настоящата си сграда, намираща се на булевард "Сливница" в София, тъй като все още не е намерена по-голяма, в която да се нанесат. Продължават работа и по своята втора важна задача – да се превърнат в първото Българо-украинско училище у нас.


В интервю за Радио България координаторът на центъра, Елена Волкова, обясни с какви надежди гледат към своето бъдеще украинските деца у нас:

"Разбира се, за всяко едно дете това е основното – да се завърне в родната си къща, родния си град, да учи заедно със своите съученици в родината си, в която има мир. Завършилите искат да продължат да учат и да се развиват тук в България. В 11-и клас учат 12 ученици и всички те планират да учат в български университети."


Елена не пропусна да отправи и своята благодарност към страната ни, помогнала и помагаща на Украйна в труден за нея момент:

"Моето пожелание по-скоро ще бъде благодарност към всички българи. Благодарим и на правителството, защото наистина в първия ден на пълномащабната инвазия ни дадоха закрила. Имаме възможност децата ни да живеят под мирно небе, да се развиват, учат и живеят спокойно."

Снимки: Украински образователен център

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40