Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Удължиха програмата за настаняване на украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение за удължаване на програмата за подпомагане на украинските бежанци у нас, която беше със срок до 31 октомври. Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Помощта ще продължи чрез настаняването на украинците в държавни бази. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи държавни бази. На въпрос на БНР колко дълго ще продължи програмата за настаняване на бежанците в държавните бази Демерджиев отговори, че тя със сигурност ще продължи до края на годината, оттам нататък е редно парламентът да вземе трайно решение по въпроса.

По-рано днес стана ясно, че украински граждани са започнали да се изнасят от хотелите в черноморския курорт Слънчев бряг, докато се чака решение на Националния оперативен щаб дали програмата за хуманитарното им подпомагане, обявена до 31 октомври, ще бъде удължена. Част от украинците заминават за Констанца, Румъния, където има сигурна програма до юни. Междувременно комисия от Икономическа полиция, служители на полицията в Несебър, НАП и Агенцията за закрила на детето извършва проверки по хотелите за установяването на броя на украинските бежанци. По непотвърдена информация при проверките в част от хотелите в Слънчев бряг, в които са настанени украински граждани, са установени съществени разминавания, съобщи БНР Варна.

По данни на държавния сайт "България за Украйна" в България са останали около 55 хиляди украински бежанци, малко над 16 хиляди от които са настанени от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05