Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът участва в поредица от прояви на българите в Северна Македония

Вицепрезидентът Илияна Йотова говори на военното гробище в с. Цапари
Снимка: Пресцентъра на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва във военно-църковния ритуал за Архангелова задушница на българското военно гробище в с. Цапари край Битоля в Северна Македония. Гробовете и братската могила са на офицери и военни чинове от 6-та пехотна Бдинска дивизия, която се е сражавала там през Първата световна война. 
„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Йотова и благодари на всички, които са съхранили и са помогнали за възстановяването на войнишките паметници. 
Преди това вицепрезидентът посети българското Генерално консулство в Битоля и участва в откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и на представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. 
Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, приет от парламента на Северна Македония прие преди дни и ограничаващ имената на исторически личности, които биха могли да бъдат използвани от българските сдружения, Йотова отговори, че парламентът на Северна Македония е суверенен, има право да приема всякакви закони и отговорността е на тези, които са ги приели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44