Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Италия до Япония и назад – как Антоанета стана посланик на българския спорт и кухня

7
Снимка: Facebook/Antoaneta Vitale

Антоанета Салтова е бивша състезателка по художествена гимнастика в пловдивския спортен клуб “Тракия“. Участвала е в републикански първенства, по-късно влиза в българския национален отбор по художествена гимнастика и през 1993 г., заедно с ансамбъла ни, печели златен и два сребърни медала от Европейското първенство в Букурещ. Кариерата й на гимнастичка приключва едва на 17 години. Но след като завършва специалност българска и френска филология в Пловдивския университет, вятърът я отвява в … Италия.

Днес Антоанета живее в италианското градче Сант Анджело ин Вадо, заедно със съпруга си и двете им деца. Сега тя носи фамилното име Витале и работи като треньор по художествена гимнастика в местния спортен клуб. “Тази година при мен се записаха 23 деца, имам три възрастови групи на различно ниво. Разбира се, обучавам ги по българската школа“ – казва Антоанета и добавя, че работата й носи огромно удовлетворение. В Сант Анджело ин Вадо свързвали българската художествена гимнастика най-вече с името на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова, с която Антоанета е тренирала в клуб “Тракия“.

Антоанета Витале с нейните възпитанички в Италия

Българската треньорка в Италия признава, че й липсват родината, близките, приятелите. И още нещо:

Липсва ми българската кухня, колкото и странно да звучи. Италианската кухня е толкова известна в цял свят, но аз не на всичко съм свикнала с нея и си готвя българско тук. Затова винаги, когато се връщам от България, си нося наша лютеница в куфара“, казва Антоанета.

Съдбата обаче й е подготвила поредната изненада. През 2019 тя получава официална покана от община Мураяма в Япония, домакин на лагера на нашите грации за Олимпиадата.

“Поканиха ме като съветник и като посредник между двете култури. Бях треньор на местния тим по художествена гимнастика, обикалях училищата и градините, за да популяризирам българската култура и спорт“ - спомня си Антоанета.

Снимка: Димитра Лефтерова

Ала с появата на Covid-19 и санитарните рестрикции, животът в града замира. Така се ражда проектът „Cooking with Antoaneta”, който предизвиква истинска сензация. “Исках да покажа на японците какво ядем ние българите, защото кухнята е част от нашата културна идентичност. Записахме видеа за YouTube с 5 нашенски рецепти“, разказва Антоанета:

Направих мусака, таратор, пилешка супа, пълнени чушки и катми. И не знам контекстът ли беше такъв, времето ли заради ковида, но покрай проекта избухна голям публичен интерес. Медиите започнаха да снимат всяка рецепта, която правих и да разпространяват инициативата, а това ме удовлетвори, защото намерението ми беше именно да популяризирам българското. Японците организираха специално събитие за здравословно хранене и ме поканиха да приготвя пилешка супа за 60 души. Направих застройката с българско кисело мляко и те обявиха, че моята супа е много здравословна“ – спомня си Антоанета.

Вижте как Антоанета Витале приготвя българска пилешка супа за японската публика:

После пък общината я моли да им изпрати рецепта на българска лютеница, която се превърнала в такъв хит, че местен производител се захванал с индустриалното й производство.

Покрай отлагането на Олимпиадата в Токио, Антоанета остава цели две години в град Мураяма. През 2021 тя се прибира обратно в Италия. Но признава, че би се върнала отново в Страната на изгряващото слънце, за да продължи да популяризира българската култура и спорт, които са на почит сред японската общественост.

Медиите в Япония подробно отразиха инициативите на Антоанета

Рецептата за лютеница на Антоанета, която предизвика фурор в Япония:

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Най-красивата омъжена европейка е българка

През миналата година тя спечели наградата в националния конкурс "Мисис България Интернешънъл", а преди дни бе обявена за най-красивата омъжена европейка. Манита Вартан отнесе титлата "Мисис Европа 2023" на престижния конкурс в Истанбул. Нашата..

публикувано на 01.12.23 в 11:35
Боян Ангелов в студиото на Радио България

Боян Ангелов: В езика е закодирана човешката философия

Най-старата писателска организация в Европа – Съюзът на българските писатели – отбелязва 110 години от своето основаване с официални чествания в София. Председател на съюза е Боян Ангелов – български поет, литературен историк и критик, философ и..

публикувано на 15.11.23 в 19:25

Филантропът Никола Рахнев беше избран за будител на десетилетието

Никола Рахнев бе избран за будител на десетилетието от слушателите и читателите на БНР. Той е носител на отличието "Будител на годината" за 2019 г. На церемония статуетката "Аз, Буки, Веди - Знание" беше връчена на Рахнев от социалния министър Иванка..

публикувано на 02.11.23 в 10:04