Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ и Русия преговарят в Анкара за мира в Украйна

Снимка: архив

В турската столица са започнали руско-американски преговори, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, като се позова на изданието "Коммерсантъ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил информацията, с уточнението, че инициатор на преговорите е американската страна. Срещата в Анкара не е била анонсирана предварително. Руски канали в социалната мрежа "Телеграм", съобщават, че на консултациите се обсъжда вариант на мирно споразумение между Русия и Украйна, а в делегацията участва директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, посочва още кореспондентът ни.

Междувременно, в Бали, председателят на срещата на лидерите от Г-20, индонезийският президент Джоко Видодо е призовал днес за единство по време на тазгодишното издание на форума, предаде БТА, като цитира Ройтерс. По думите на Видодо, блокът не трябва да позволи на света да изпадне в още една студена война, а конфликтът трябва да завърши. В противен случай, ще бъде трудно светът да върви напред, е посочил Видодо, без да споменава изрично войната в Украйна в речта си на откриването на форума. Според него, конфликтът се отразява много силно върху доставките на продоволствие и енергийни източници и светът се изправя пред поредица от кризи, които изострят съперничествата. Индонезия работи за сближаването на големите различия между държавите, е казал още индонезийският президент и допълнил, че същият дух трябва да бъде показан от страните участнички, защото сътрудничеството е необходимо повече от всякога, за да се спаси светът. 

В същото време, говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова опроверга съобщения от страна на западните медии, че министър Сергей Лавров е настанен в болница на индонезийския остров Бали. В любителски видеоклип, разпространен от Захарова, Лавров е призовал „западните журналисти бъдат по-честни, отколкото са, по-често да пишат истината и да не се ограничават в репортажите си до една гледна точка", предаде кореспондентът на БНР в Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21