Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Въпреки валежите и есенната кал в Украйна се водят тежки боеве

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават опитите на украинската армия да настъпва към окупираната Луганска област. В събота и неделя боеве се водят около 12 ключови селища по фронта в областта, съобщи украинскато командване цитирано от УНИАН. На левия бряг на Днепър руските окупатори продължават да мародерстват и с тирове изнасят промишлено оборудване и награбено цивилно имущество. Най-тежки остават боевете в Донбас, където руските сили денонощно се опитват да настъпят към Бахмут и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

От началото на войната Русия е изстреляла срещу Украйна около 4700 ракети, каза Зеленски. "Стотици наши градове на практика бяха опожарени, хиляди хора бяха убити, стотици хиляди бяха депортирани в Русия. А милиони са напуснали Украйна, за да търсят убежище в други страни", заяви Зеленски във видеопослание до Международната организация на франкофонията, чиито представители заседават на о-в Джерба в Тунис.

За 9 месеца война Русия е изгубила в Украйна над 8000 единици бойна техника. Данните се отнасят само за потвърдени загуби на техника, съобщават от проекта Oryx. 4927 единици са унищожени, 198 са повредени, 300 са изоставени, а 2619 пленени. Загубите в танкове са 1504, като 522 са пленени. При бронираните машини загубите са 2466, от които 798 са пленените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В системата на образованието прозират и болните места на обществото ни

След първия учебен ден за учениците в България – 15 септември – идва ред да започне новата учебна година и за студентите, тъй като повечето висши училища у нас отварят врати на 1 октомври. В този промеждутък от около две седмици можем да..

публикувано на 24.09.24 в 11:10

Как българин от Врачанско може да се окаже най-дълго живелият човек на земята

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията – наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните и фамилни връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като хора – в това е убеден гл. ас. Росен Гацин от Института по..

публикувано на 24.09.24 в 10:05
Даровете на есента

Есента подарява още един топъл и слънчев ден

Във вторник  ще е слънчево. От запад облачността, отначало висока, привечер и средна, ще нараства. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 8°. Максималните ще са от 25 до 30°, в столицата ще е 25°.  По Черноморието  ще е слънчево..

публикувано на 23.09.24 в 17:31