Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Въпреки валежите и есенната кал в Украйна се водят тежки боеве

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават опитите на украинската армия да настъпва към окупираната Луганска област. В събота и неделя боеве се водят около 12 ключови селища по фронта в областта, съобщи украинскато командване цитирано от УНИАН. На левия бряг на Днепър руските окупатори продължават да мародерстват и с тирове изнасят промишлено оборудване и награбено цивилно имущество. Най-тежки остават боевете в Донбас, където руските сили денонощно се опитват да настъпят към Бахмут и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

От началото на войната Русия е изстреляла срещу Украйна около 4700 ракети, каза Зеленски. "Стотици наши градове на практика бяха опожарени, хиляди хора бяха убити, стотици хиляди бяха депортирани в Русия. А милиони са напуснали Украйна, за да търсят убежище в други страни", заяви Зеленски във видеопослание до Международната организация на франкофонията, чиито представители заседават на о-в Джерба в Тунис.

За 9 месеца война Русия е изгубила в Украйна над 8000 единици бойна техника. Данните се отнасят само за потвърдени загуби на техника, съобщават от проекта Oryx. 4927 единици са унищожени, 198 са повредени, 300 са изоставени, а 2619 пленени. Загубите в танкове са 1504, като 522 са пленени. При бронираните машини загубите са 2466, от които 798 са пленените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58