Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се изграждането на две водноелектрически централи на Дунав

Снимка: me.government.bg

"България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на първия министерски енергиен диалог – Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас. Христов подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция, но и за увеличаване на капацитета му.

По време на събитието Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав. "Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни – в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав", подчерта Христов. 

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05