Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се изграждането на две водноелектрически централи на Дунав

Снимка: me.government.bg

"България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на първия министерски енергиен диалог – Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас. Христов подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция, но и за увеличаване на капацитета му.

По време на събитието Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав. "Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни – в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав", подчерта Христов. 

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40