Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от преброяването на населението у нас чертаят нови перспективи за страната ни

Снимка: nsi.bg

Преброяването в България, през 2021 г., дава нов поглед към икономическите центрове на страната, които привличат население, икономическа активност и оказват влияние върху съседни области, информира БТА, като цитира икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му, освен големите центрове София, Пловдив и Варна, има и други места, които привличат хора от съседни по-близки или по-далечни региони. През последните две години се наблюдава отлив от големите градове като Габрово, Велико Търново, Пловдив, но въпросът е дали това е еднократен процес.

Икономистът посочва, че между двете преброявания пет общини имат ръст, което отново насочва към големите центрове Божурище и Елин Пелин – в периферията на столицата, Родопи - в периферията на Пловдив, Несебър с уговорката, че е туристическа община, и Джебел в област Кърджали. Според експерта, дори само тези пет общини, пак насочват вниманието към типа населени места, които имат потенциал да увеличават населението си. Данните от преброяването ще доведат до пренаписване на редица стратегически документи и промяна в някои изводи, посочва Ганев и дава за пример демографска прогноза за развитието на населението в София до 2050 - 2060 г., която се разминава с действителността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35