Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа да екстрадира турски адвокат потърсил убежище в България

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Хасково отказа да екстрадира в Турция бившия полковник от спецслужбите в съседната държава Мустафа Гьокташ. Той е обвинен за "планиране на убийство" и "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" през 2002 г.

Според българските магистрати представените от Турция гаранции не осигуряват справедлив съдебен процес по Европейската конвенция за правата на човека. Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европарламента за проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Турция, както и че по българското законодателство е изтекла давността по повдигнатите обвинения съдът отхвърли екстрадицията. Решението подлежи на обжалване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

България няма да допусне намеса и дезинформация в изборите на 9 юни

С Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия няма да допуснем намеса в евровота и парламентарния вот на 9 юни, увери служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред Парламентарната асамблея на НАТО  в София. „Понятието..

публикувано на 26.05.24 в 14:13

Христо Грозев говори пред Парламентарната асамблея на НАТО в София

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрито от илюзорно единство, но всъщност милиони там са вътрешно разселени дисиденти, нежелаещи обществено да изразят своето несългасие с инвазията в Украйна. Те са тихо малцинство и много объркано..

публикувано на 26.05.24 в 13:59

Две години ще ремонтират Дунав мост при Русе

В края на юни започва основен ремонт на Дунав мост при Русе. Той ще е тежък и труден. Движението ще е само в едната лента, но обновяването е неотложно и ще продължи 2 години, обяви пред БНТ служебният министър на регионалното развитие Виолета..

публикувано на 26.05.24 в 12:10