Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Европа слага в черния списък нови 200 руски физически и юридически лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на държавите от ЕС постигнаха принципно споразумение за налагане на санкции на близо 200 руски физически и юридически лица – военни, депутати, магистрати, някои от виновните за унищожаването на украинско зърно. Сред потърпевшите ще бъдат също четирима командири на нередовни руски бригади, както и служители, отговорни за транспортирането на украински деца в Русия с цел осиновяването им

Санкциите ще засегнат и руски медии, които “тровят общественото пространство с постоянна дезинформация”, по думите на Жозеп Борел. Върховният европейски представител по външната политика и сигурността каза още, че е договорено бюджетът на ЕС за военна подкрепа на Украйна да бъде увеличен с 2 млрд. евро и при необходимост допълнен с още 3,5 млрд. евро.  

Деветият пакет от санкции от страна на ЕС идват на фона на продължаващите руски въздушни удари над отоплителните и водоснабдителните системи на Украйна в началото на мразовитата зима. Той включва също икономически мерки – налагане на ембарго върху инвестициите в руския миннодобивен сектор, забрана за продажбата на технологии с двойна употреба на 169 руски компании, замразяване на активите на Московската кредитна банка и банка “Дальневосточный”. 

Междувременно президентът Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да предоставят на Украйна 2 млрд. куб. м природен газ, както и модерни танкове, далекобойни ракети и артилерийски установки. Според него Русия вижда последната си надежда да спечели войната в прекъсванията на тока на украинците.  

Съединените щати изпратиха енергийно оборудване на Украйна на стойност 13 млн. долара, с която да помогнат за възстановяването на енергийната инфраструктура на страната.  

Русия вече използва снаряди и ракети произведени преди 40 г., тъй като е изчерпала запасите си от боеприпаси, твърдят служители в американското военно разузнаванe.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35