Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат еднократна помощ за ученици от 1 до 4 клас

Снимка: архив

Ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ, независимо от доходите на семейството. Промените в Закона за семейните помощи за деца бяха гласувани окончателно, на второ четене. Размерът на еднократната помощ ще се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. 

Помощта ще се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер ще се отпусне след влизане в сила на заповедта, а остатъкът ще се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас, родителите ще връщат отпуснатите средства. 

До момента еднократна помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас, като за учебната 2022-23 година тя беше 300 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05

Адвокати от цялата страна обявиха протестна готовност заради президентско вето

Готовност за ефективни протестни действия обявиха председателите на адвокатските колегии в страната заради наложено от президента Румен Радев вето на промени в Закона за адвокатурата. Приетите наскоро промени са за нови правила за определяне на особени..

публикувано на 22.09.24 в 17:21