Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат еднократна помощ за ученици от 1 до 4 клас

Снимка: архив

Ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ, независимо от доходите на семейството. Промените в Закона за семейните помощи за деца бяха гласувани окончателно, на второ четене. Размерът на еднократната помощ ще се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. 

Помощта ще се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер ще се отпусне след влизане в сила на заповедта, а остатъкът ще се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас, родителите ще връщат отпуснатите средства. 

До момента еднократна помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас, като за учебната 2022-23 година тя беше 300 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поне с 10% е по-ниска избирателната активност в Турция

Между 10 и 15% по-ниска ще е избирателната активност в Турция в сравнение с предишните избори, съобщиха за БНР неофициални източници, цитирани от специалния пратеник на радиото в Истанбул Мария Петрова. Сериозен спад в активността бележат секции както в..

публикувано на 09.06.24 в 19:28

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30