Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат еднократна помощ за ученици от 1 до 4 клас

Снимка: архив

Ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ, независимо от доходите на семейството. Промените в Закона за семейните помощи за деца бяха гласувани окончателно, на второ четене. Размерът на еднократната помощ ще се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. 

Помощта ще се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер ще се отпусне след влизане в сила на заповедта, а остатъкът ще се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас, родителите ще връщат отпуснатите средства. 

До момента еднократна помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас, като за учебната 2022-23 година тя беше 300 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера..

публикувано на 22.06.24 в 09:05

Фестивалът "Бабина душица" в Монтана събира готвачи от цяла България

Над 30 готвачи от цялата страна на 22 юни се събират в Монтана за фестивала на народната кухня "Бабина душица". Кулинарният фестивал е част от програмата за празника на Монтана "Свети Дух" в Градската градина. В парка участниците ще..

публикувано на 22.06.24 в 07:15

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01