Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат еднократна помощ за ученици от 1 до 4 клас

Снимка: архив

Ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас ще получават еднократна помощ, независимо от доходите на семейството. Промените в Закона за семейните помощи за деца бяха гласувани окончателно, на второ четене. Размерът на еднократната помощ ще се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. 

Помощта ще се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер ще се отпусне след влизане в сила на заповедта, а остатъкът ще се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Ако ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас, родителите ще връщат отпуснатите средства. 

До момента еднократна помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас, като за учебната 2022-23 година тя беше 300 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42

Президентът Радев постави въпроса за връщането на военната служба

В Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от начална военна подготовка за младото поколение. Радев посочи за пример съюзниците ни в НАТО, които връщат наборната..

публикувано на 14.06.24 в 13:58