Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Г-7 отпуска 32 млрд. долара на Украйна 

Кристиан Линднер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Г-7 договориха нова помощ от 32 млрд. долара за бюджета на Украйна, съобщи германският финансов министър Кристиан Линднер, чиято страна в момента оглавява организацията. “Въпреки голямата сума, тя няма да бъде достатъчна за финансовата стабилност на страната”, изтъкна той. Германският външен министър Аналена Бербок пък заяви, че групата на седемте най-развити държави ще увеличи усилията си за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Всяка ракета, която Украйна сваля в небето, означава по-малко страдания за хората там”, добави тя. Междувременно външните министри на Г-7 предупредиха Беларус да не се ангажира с военна помощ за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Владимир Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с преговори. “Нашата цел не е да ескалираме военния конфликт, а напротив, да прекратим тази война”, цитира думите му Ройтерс. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче Русия не е показала реален интерес към прекратяването на войната. Пред репортери Путин определи американската противовъздушна система “Пейтриът” като “доста стара” и изтъкна, че Русия може да я неутрализира със системата С-300.

Джо Байдън с Володимир Зеленски

Ракетните системи “Пейтриът” са част от новия пакет военна помощ за Украйна в размер на 1,85 млрд. долара, която Джо Байдън обяви при посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон. “Това е важна стъпка към създаването на сигурно въздушно пространство над Украйна и единственият начин да лишим терористичната държава от възможността да нанася удари по нашия енергиен сектор, нашия народ и нашата инфраструктура”, коментира украинският президент. Страната му ще получи още боеприпаси за артилерията, танкове и системи за залпов огън. “Украйна може да пожъне успех на бойното поле с наша помощ, както и на европейските и другите съюзници. Така, ако и когато президентът Зеленски е готов да преговаря с руснаците, ще бъде успешен и там, защото е победил на бойното поле”, заяви, от своя страна, американският президент. 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси разговаря в Москва с представители на държавната компания за ядрена енергия “Росатом” с цел да предотврати ядрена катастрофа при неспиращия обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. Губернаторът на окупираната Запорожка област Евгений Балицки коментира, че МААЕ няма достатъчно правомощия да спре обстрела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12