Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Възстановяването на Украйна – най-големият икономически проект пред Европа

Снимка: president.gov.ua

Следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде най-големият икономически проект в Европа, заяви в годишното си обръщение към Върховната рада президентът Володимир Зеленски, информира ДПА. Той призова депутатите да приемат закони, с които да привлекат чуждестранните инвеститори, и добави, че е обсъдил възстановяването на страната с директора на американската инвестиционна компания Blackrock Лари Финк. Зеленски открои и други цели – бежанците да се приберат в Украйна; страната да си върне всички военнопленници. В обръщението си президентът изтъкна, че украинската оръжейна промишленост е една от най-развитите в света, както и че задачата ѝ е да допринесе за възстановяването на териториалната цялост на Украйна. По думите му, през следващите години страната ще похарчи над 30 млрд. долара за отбрана. 

В намиращия се в Донецка област град Бахмут са останали само няколко цивилни, написа по-рано във Фейсбук Володимир Зеленски, предаде Франс прес. През последните месеци градът, населяван някога от 70 хил. души, се превърна в арена на ожесточени сражения. “В Бахмут няма място, което да не е покрито с кръв, няма час, в който да не отеква ужасният грохот на артилерията”, пише още украинският президент и придружава поста си със снимки от опустошението на града. Русия от лятото се опитва да превземе Бахмут, предизвиквайки много жертви от двете страни на военния конфликт. 

Русия засили атаките срещу град Херсон близо шест седмици след превземането му от украинските войски. Обстрелвани са над 25 населени места около Херсон и Запорожие – има загинали и повредена гражданска инфаструктура, според изявлението на украинските военни. 

Всеки мирен план за Украйна трябва да признава анексията на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, които вече са част от Руската федерация, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отхвърли мирния план от 10 точки на украинския президент, предвиждащ изтеглянето на руските войски от международно признатата територия на Украйна (т.е. от всички окупирани от 2014 г. територии). Москва многократно увери, че е готова да преговаря с Киев, но не вижда желание от негова страна, отбелязва Ройтерс. Междувременно базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната цитира изказване на руския външен министър Сергей Лавров, според което Русия ще продължи да се стреми към военно решение на конфликта, докато украинското правителство не капитулира пред нейните условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30