Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скептицизъм сред политическите сили след връчването на третия мандат на БСП

Снимка: БГНЕС

След като получиха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание тази седмица социалистите ще решават от кои формации и по какви теми ще търсят подкрепа. Към момента обаче повечето парламентарни партии са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и изразяват учудване от избора на президента Румен Радев.
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прецени какво ще е поведението ѝ, след като станат ясни действията на БСП, коментира в Русе председателката на групата Десислава Атанасова. Лидерът на СДС Румен Христов обаче бе категоричен: "Ако бъдем поканени на среща, ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП".
"Продължаваме промяната" ще участва в лидерската среща, предложена от БСП, заяви Даниел Лорер. Той каза, че предварително е наясно, че по теми като икономическото развитие и борбата със социалното неравенство двете формации могат да постигнат съгласие, но за други – войната в Украйна и Изборния кодекс, различията в позициите им са сериозни.  
Рамадан Аталай заяви в неделя, че ако бъдат поканени, от ДПС са готови на среща с левицата, но според него се върви твърдо към нови избори.
"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети", коментира за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Като нулеви определи шансовете на БСП да състави кабинет с третия мандат лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че не би се явил на обща среща с лидерите на парламентарно представените партии, а само на двустранна. Костадинов също така изиска от БСП подкрепа за свикването на референдум за запазване на българския лев.
Ако и третият последен опит за сформиране на кабинет се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15