Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скептицизъм сред политическите сили след връчването на третия мандат на БСП

Снимка: БГНЕС

След като получиха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание тази седмица социалистите ще решават от кои формации и по какви теми ще търсят подкрепа. Към момента обаче повечето парламентарни партии са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и изразяват учудване от избора на президента Румен Радев.
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прецени какво ще е поведението ѝ, след като станат ясни действията на БСП, коментира в Русе председателката на групата Десислава Атанасова. Лидерът на СДС Румен Христов обаче бе категоричен: "Ако бъдем поканени на среща, ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП".
"Продължаваме промяната" ще участва в лидерската среща, предложена от БСП, заяви Даниел Лорер. Той каза, че предварително е наясно, че по теми като икономическото развитие и борбата със социалното неравенство двете формации могат да постигнат съгласие, но за други – войната в Украйна и Изборния кодекс, различията в позициите им са сериозни.  
Рамадан Аталай заяви в неделя, че ако бъдат поканени, от ДПС са готови на среща с левицата, но според него се върви твърдо към нови избори.
"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети", коментира за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Като нулеви определи шансовете на БСП да състави кабинет с третия мандат лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че не би се явил на обща среща с лидерите на парламентарно представените партии, а само на двустранна. Костадинов също така изиска от БСП подкрепа за свикването на референдум за запазване на българския лев.
Ако и третият последен опит за сформиране на кабинет се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58