Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

VJ Александър Браянов, Манчестър: Интеграцията на България с останалия свят ще накара младите да се върнат

Снимка: anniefengphotography.com

Какво е нужно, за да бъде човек щастлив? Да има любимо занимание, на което да се посвети; да вижда, че това, което прави, има смисъл; да е заобиколен от хора, с които е на една вълна. Останалото само се нарежда. Така открива своето щастие 26-годишният Александър Браянов от София, който вече седем години живее в Манчестър, Великобритания. Сашо, както го наричат близките му хора, заминава за града на "Червените дяволи", за да следва. След като завършва висшето си образование, решава да остане. Усеща, че именно там ще намери благодатна почва за развитие в сферите, които най-много го вълнуват, размивайки границите между работа, хоби и удоволствие – IT и изкуство. Но защо не в България, където IT секторът се слави с едни от най-апетитните заплати у нас?

"В IT сферата със сигурност не мога да кажа, че няма поле за действие. Просто, да кажем, причините са подобни на тези, поради които хора от Нова Зеландия работят в Австралия. Стандартът е една идея по-висок и това позволява една идея повече свобода в дългосрочен план", – обяснява Сашо.

Малко повече от година той работи в Манчестър като блокчейн софтуерен инженер за новозеландски стартъп. Част е от колектив, който се труди над създаването на децентрализирана metaverse-as-a-service платформа. Наред с това се изявява активно като VJ в най-големия клуб в Европа - Тhe Warehouse Project в Манчестър, както и на различни музикални фестивали в северната част на Англия. Отскоро създава и анимация, визуални ефекти за музикални видеа на групи и електронни артисти. И, естествено, не спира да се развива. С приятели и колеги ходи по събития и конференции както във Великобритания, така и в близките държави, за да е винаги в крак с новото.

С несъществуващия вече Europia Art Collective

Питам го какво според него трябва да се промени в България, за да стане тя мястото, където младите хора биха искали да живеят и да се развиват.

"Предполагам, икономическата интеграция с останалия свят, която в момента, като изключим IT сектора, е на доста по-забавено ниво, така да се каже, и това в действителност пречи на много хора да се развиват. Но другото е, че сме в XXI век и аз може би съм от тези хора, които обичат да си сменят местоживеенето. Но това, по мои впечатления, е международен феномен", – отбелязва Александър, като ни изкарва от клишето за младите хора, напускащи родината единствено в търсене на по-добър живот. Хубаво е човек да опита от всичко, за да намери своето. Освен това на практика съществуващите днес технологии съкращават неимоверно и дори заличават разстоянията между държави и континенти.

Преди Covid пандемията младият мъж често си идвал в България, за да се види с родителите и сестра си, с приятелите си. И сега, след падането на ограниченията, подновява традицията. Освен срещите с близките, това, което го влече насам, е великолепната българска природа, прекрасните ни планини. Затова не се учудвам, че на молбата ми да опише България с една дума, Александър Браянов отговаря, без да се замисля: "Разнообразие", и пояснява:

"Бих казал, разнообразие от гледна точка на природа. Фактът, че има голямо биоразнообразие на малка площ, което е предпоставка за по-спокоен живот."

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Празник на българите в румънския град Търговище

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА.  Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България..

публикувано на 30.11.23 в 15:14

Българите на отвлечения кораб "Galaxy Leader" с разрешение да се свържат с близките си

Йеменските хуси разрешиха на екипажа от отвлечения кораб "Galaxy Leader" в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, преде БТА. Българите на борда са капитанът и първият помощник. В писмо..

публикувано на 30.11.23 в 09:21