Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев все още очаква от Запада тежки танкове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Русия в Украйна и военната помощ на Иран с дронове за Русия са част от темите, които министрите на външните работи на ЕС ще обсъждат на заседание в Брюксел. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните в ЕС да продължат преговорите за използване на конфискуваните активи на руската централна банка от 300 млрд. долара за възстановяването на Украйна, съобщава "Financiale Times".

Пред германската обществена телевизия ARD украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента за Украйна не е време за търгуване, а за оцеляване. Той благодари за изпратената досега помощ от Берлин, но подчерта, че Украйна има нужда от германските танкове "Леопард" и че те няма да бъдат използвани на руска територия.  

Пред френската телевизия LCI германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея немски танкове "Леопард". Преди това полският премиер Матеуш Моравецки написа в Tуитър, че "няма да стоим безучастни и да гледаме как Украйна кърви до смърт".

Междувременно Мароко е предало на Украйна първите 20 танка Т-72Б, модернизирани в Чехия, предаде ТАСС.

Според анализаторите, ако Киев получи и сформира съединение от над 200-250 западни тежки танкове, Украйна ще може да поднови освобождението на окупираните от Русия територии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет остава сред 750-те най-добри висши училища в света

Софийски университет "Св. Климент Охридски" (СУ) се нареди на 741-750 място в класацията QS World University Rankings на най-престижните университети в света за 2024 г.  СУ е включен в ранглистата от 2014 г. Класацията тази година включва 1498..

публикувано на 05.06.24 в 12:16
Добромир Живков

48,3% искат да гласуват за национален парламент и 47,4% за Европарламент

290 000 българи, които желаят на гласуват на 9 юни, още не са решили за кого. Това са 10% от заявилите, че ще отидат до урните, посочи пред bTV Добромир Живков от "Маркет линкс". Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април..

публикувано на 05.06.24 в 11:58

147 компании участват в международното отбранително изложение "Хемус 2024"

Фирми от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на  Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус- 2024" в Пловдив. То ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир в Града под тепетата. Мотото..

публикувано на 05.06.24 в 07:35