Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Снимка: Дарина Григорова

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски войни в края на XVIII и първата половина на XIX в., през световните войни, когато минават в пределите на други държави, до военните действия в днешна Украйна, те пазят България в сърцето си.

Корените им са в прародината България и земите от Добруджа, Сливенско, Ямболско и Одринска Тракия, а животът им в Болград, Измаил и Одеса, където живеят на общности и съхраняват българския език и култура в създадените от тях културни центрове. А българските песни извират дълбоко от душата им, която с тъга разказва за превратностите в сложното им битие. Така звучат и изпълненията на 19 годишната Биляна Митева от Измаил, с която българската публика се запозна на благотворителния концерт "Заедно за Украйна", организиран през март миналата година от БНР и БНТ в Народния театър.

Биляна Митева

Няколко месеца преди войната, през октомври 2021г., Биляна идва в София, за да следва поп и джаз пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Изборът ѝ да дойде в България става някак естествено:

"Понеже съм бесарабска българка, сестра ми учеше тук и реших, че би било много интересно да се запозная и аз с моята прародина, да видя какви са хората тук, как живеят. Първата ми трудност беше с езика, доста по-различен, отколкото при нас, но срещнах много добри приятели, които ми помогнаха, бяха до мен от самото начало и продължават да ме подкрепят – отбелязва с усмивка Биляна и допълва чистосърдечно: – Има много добри хора, които помагат, винаги."

В момента баща ѝ, бабите и дядовците ѝ са в Украйна, а майка ѝ, с братчето докато имат възможност да пътуват идват, но за малко. Въпросът дали ще се върне в Измаил или ще остане в България, все още зависи от много обстоятелства, за които предпочита да не говори:

"По принцип бих искала да се върна, да видя роднините си, но и тук в България започна нова страница от живота ми – отбелязва Биляна и се опитва да гледа положително на настоящето си. – Имам приятели. В Академията всичко ми харесва, хората са чудесни. Всеки преподавател има свой начин на преподаване, на общуване със студентите и това е много хубаво."

С Биг бенда на БНР
В света на музиката Биляна сякаш е открила убежището, което пази душата ѝ от болката, страданията и все по-агресивния свят, в който хората се опитват ежедневно да оцеляват. Затова мечтата ѝ е да прогонва тъгата с песните си:

"Бих искала да създавам музика от душа – за душата на другите хора.

Защото времената са трудни, случват се много неприятни неща в живота ни и бих искала поне за малко хората да не усещат лошото, слушайки моите песни и моята музика. В момента е много объркващо, не знаеш как да реагираш, какво да направиш. Дори да измислиш нещо, обстоятелствата може да са такива, че да не ти позволят да го направиш и това е много тъжно."

Затова, в края на краткия ни разговор, Биляна пожелава на сънародниците си в Украйна търпение, сила, да не губят вяра "и всичко ще се оправи, всичко ще е наред!"

Изпълнения на Биляна Митева може да чуете ТУК

Снимки: Дарина Григорова, Ани Петрова-БНР
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Лисабон

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 17.03.24 в 20:05
Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града. По този повод вицепрезидентът..

публикувано на 17.03.24 в 16:36

На 24 март във Валенсия ще има консултации за българите по социални въпроси

Информационно-консултативен ден за български граждани организира на 24 март Генералното консулство на България във Валенсия със съдействието на Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 17.03.24 в 09:51