Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само на Украйна можем да изпращаме продукти от руски петрол

Лукойл Нефтофим Бургас

Днес влиза в сила забраната на Европейския съюз за износ на продукти от руски петрол, преработен у нас. Макар че страната ни се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., тя няма правото да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в рамките на общността или в трети държави. Допуска се изключение само за Украйна – позволено е да получава от нас газьол, минерален терпентин, бензин, керосин, нефтени масла, тежки горива.

Изнасяме нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Износът на рафинирани продукти за нападнатата от Русия страна е разрешен и заради рисковете за околната среда, тъй като подобни продукти не могат да се съхраняват безопасно у нас.

БНР подкасти:

Още от категорията

 Зоран Миланович

В четвъртък хърватският президент е на посещение в България

Президентът на Хърватия Зоран Миланович идва на 25 май на официално посещение в София, по покана на своя български колега Румен Радев. Двамата ще разговорят за перспективите в българо-хърватското сътрудничество, задълбочаването на двустранния..

публикувано на 25.05.23 в 06:15

Унгарската банка ОТР и нейният български клон ДСК, не са санкционирани

На заседанието на 22 май в Брюксел министрите на външните работи от ЕС не взеха решения по 11-тия пакет от санкции срещу Русия. Унгария не е заявила, че ще наложи вето, ако банка ОТР не бъде извадена от украинския черен списък, както заплаши..

публикувано на 23.05.23 в 11:20

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за съвместно управление, но при втория мандат

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство неизпълнен с мотива, че няма да допусне в състава на правителството да бъдат хора, издигнати чрез задкулисни договорки. Пред..

публикувано на 22.05.23 в 16:01