Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ конфискува активи на руски олигарх, ще ги предадат на Украйна

Константин Малофеев
Снимка: Telegram

"Днес обявявам, че за пръв път в историята разреших предаването на конфискувани руски активи за използване в Украйна". Това заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд на среща с гостуващия във Вашингтон главен прокурор на Украйна Андрей Костин. Става дума за $5.4 млн., които са конфискувани по решение на съда в Ню Йорк от руския олигарх Константин Малофеев, който влезе в санкционния списък на САЩ през 2014 г., а през 2022 г. беше обвинен, че се опитва да заобиколи санкциите.
Усилването на санкционния натиск води до увеличаване на отлива на частен капитал от Русия, отбелязва шефът на отдела за анализи на руската „БКФ Банк“ Максим Осадчий. Той се позовава на данни на Централната банка на Русия, според които влоговете на руснаци в чужди банки към ноември 2022 г. са достигнали $81,7 млрд. при $30,6 млрд. през януари 2022 г. Отливът е главно към Казахстан, Грузия и Армения. 
Междувременно обстановката в Източна Украйна става все по-тежка, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в снощното си видеообръщение. С негово решение вчера е отнето украинското гражданство на 10 високопоставени държавни служители от времето на президента Виктор Янукович, които са имали и руско гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40