Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Преди руската офанзива в Украйна може да сменят министъра на отбраната

Алексей Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната е подложена на "натиск по различни направления на фронта", като "в Донецка област е много трудно и се водят ожесточени боеве". Според медии в САЩ американските военни съветват Киев да се съсредоточи върху контраофанзива на южния фронт, а не върху битката за Бахмут. Но според Зеленски Украйна няма намерение да предаде града, който вече е полуобкръжен.

Украинският министър на отбраната ще бъде заменен от началника на военното разузнаване преди очакваната руска офанзива и заради корупционни скандали в министерството. "Кирил Буданов ще оглави министерството на отбраната, което е абсолютно логично във военно време", заяви високопоставеният депутат Давид Арахамия, посочвайки 37-годишния военен разузнавач Буданов. 56-годишният военен министър Алексей Резников, заяви, че е във властта на президента да го замени, но ако му предложат поста министър на стратегическите индустрии, той ще откаже да го заеме.

Външният министър на Австрия Александер Шаленберг пред обществената телевизия ORF защити решението на Виена да издаде визи на руската делегация за участие в предстоящата на 24 февруари сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - ОССЕ. Това е задължение от споразумението с държавата седалище на организацията - да осигури влизане в страната на всички делегати от държавите участнички. Шаленберг допълни, че алтернативата да не се допусне руската делегация е да се разпусне ОССЕ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35
Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10