Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел ще отбележат 80 години от спасяването на българските евреи

Ели Коен, Николай Милков Снимки: Jerusalem Post, БГНЕС

Външният министър Николай Милков е разговарял по телефона със своя израелски колега Ели Коен. Те са обсъдили партньорските отношения в двустранен и международен план. Направили са преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, енергетиката, новите технологии и туризма. В светлината на негативните последици от войната в Украйна е обсъдена регионалната и международната сигурност.  

Специално внимание е било отделено на предстоящите инициативи по повод отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. По официалните данни на Изследователския център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем", в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 000 евреи преди войната и нула жертви. България е единствената държава в таблицата със записани нула жертви, предава БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42