Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. Харалампий – лечител и покровител на пчеларите

Пчелар – един човешки вид, който никога не бива да изчезва

Снимка: Pixabay

На 10 февруари Българската православна църква почита св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата, живял през II в. в Мала Азия. Заради дарбата си да лекува, св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, тъй като от дълбока древност хората са разчитали много на меда за лечението на всякакви болести. Затова до днес в църковната обредност съществува традицията в деня на светеца да се носи мед в църквата, където се отслужва специална литургия за освещаването му. Осветеният мед се отнася в дома и всеки го ползва като лек през цялата година.

Все повече хора осъзнават ползата от отглеждането на пчели и опазването им, за да се запази и балансът в природата. Дори и децата вече знаят, че със своята усърдна работа пчелите постигат невероятен ефект и са може би най-важните работещи живи същества в света. Без "безплатната услуга" на пчеличките за опрашване на растенията, ние ще трябва да живеем без една трета от нашите храни. Индустриализацията в земеделието обаче е унищожила голяма част тучните ливади с цъфтящи диви цветя и билки, затова като че все по-често пчели се отглеждат край големите градове. "Природата е пълна с нектар, пчелите използват само 5% от него, всичко останало се изпарява от слънцето и се измива от дъжда. Въпросът е обаче, дали има здрави и хубави пчели, които да отидат да го събират!" – казва дългогодишният пчелар Георги Георгиев, който отглежда пчели в покрайнините на столицата:

"Нектарът от растенията няма как да се види с просто око, трудно се измерва, и пчеларят по интуиция трябва да разбере кога да постави магазините на кошерите. Затова пчеларската наука е много специфична, изисква задълбочени знания и наблюдения, не всеки може да се занимава с пчели. Аз се запознах с пчеларството още като ученик - мой учител ме заведе в пчеларското дружество в родния ми град Нови пазар. Активно се занимавам с кошери от 1987 – 88г. и в тази си дейност намерих много важни истини за природата, за живота. Видях, че пчелите могат да ни бъдат и учители с тяхното трудолюбие и перфектна организация в пчелното семейство, така че винаги да има кой да излезе и събира мед, ако нещо се случи с пчелите-работници. Пчелите са висша изява на природата, според изследователите те са се появили от 50 до 150 млн. години преди човека – милиони години еволюция, докато достигнат вида, в който ги познаваме. А животът на пчелите не само, че е много деликатен, но той е свързан с космическите енергии. Нашата земя се облъчва от Слънцето, Луната и от другите планети и галактики, дори и без да ги виждаме. Пчелите усещат енергията от Космоса и я използват най-добре. Хората смятат, че сега пчелите спят, нищо подобно – в момента те гледат ново поколение пчели, което трябва да бъде готово до 22 март, когато растенията вече разцъфтяват. Водени от слънчевата енергия, пчелите отиват и помагат за опрашването на растенията, а с тези растения после се хранят и хората, и животните."

По думите на пчеларя, човешката дейност е безразсъдна, когато се използват препарати за растителна защита, в резултат на които всяка година около 40-50% от пчелите загиват, а тези, които излизат слаби и болни – не могат да събират мед. "Въпреки това, природата е намерила начин да възстановява популацията на пчелите и благодарение на това ние, пчеларите, продължаваме да добиваме мед" – казва Георги Георгиев:

"Но когато има толкова трудности и не можем да отгледаме хубави, здрави пчелни семейства, ние не може да разчитаме на това, че пчеларството може да бъде бизнес, от който да се препитаваме.

Щем – не щем, хората ще продължаваме да се занимаваме с пчеларство, защото по този начин помагаме те да оцелеят. Без тази слънчева енергия, която пчелите ни доставят чрез меда, ние няма да имаме развитие. Затова и консумацията на мед не трябва да е безразборна. Към него трябва да се отнасяме като към лек и да посягаме към лъжицата само ако усетим, че изпитваме глад за меда. Друго важно нещо е, че човек когато вземе меда в устата си, той трябва да го подържи малко, да си представи как са се разцъфнали дърветата, как всичко е потънало в светлина, как растенията отделят този нектар, а пчелите отиват и го събират. Ако човек направи тази връзка между слънцето, нектара, пчелата и меда, той значително ще подобри и своето здраве", убеден е дългогодишният пчелар Георги Георгиев.

Снимки: БГНЕС, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30