Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ добави нови санкционирани българи в списъка по закона „Магнитски“

Снимки: БГНЕС, архив

В актуализиран списък на Министерството на финансите на САЩ със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски" са добавени имената на бивши министри и висши партийни членове на БСП и ГЕРБ, съобщи БТА. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на ведомството наложи днес санкции на Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България, се отбелязва в прессъобщение на финансовото министерство, разпространено от посолството на САЩ в София. Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, зам.-министър в Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Настоящата мярка е продължение на предишните санкции на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

В съобщението се посочва още, че Румен Овчаров е санкциониран, заради свързаните с Русия договори за ядрено гориво, стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Румен Овчаров е бил министър на енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години. В момента член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката, посочва американското министерство.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години. Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г. Николай Малинов e бивш народен представител от БСП, създател и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“. След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2,5 милиона рубли.

Владислав Горанов е бивш народен представител и министър на финансите във второто и третото правителство на ГЕРБ, в периода м. ноември 2014 г. до м. януари 2017 г. и отново от м. май 2017 г. до м. юли 2020 г. Горанов има връзки със санкционирания от САЩ български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски и е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица. Горанов е участвал в корупционна схема и е нанесъл данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25