Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозират нарастване на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

Първите завърнали се български спасители от Турция се приземиха на летище София
Снимка: Столична община

Броят на жертвите от мощните земетресения в Турция и Сирия, може да нарасне двойно, каза ръководителят по хуманитарните въпроси към ООН Мартин Грифитс. Официалkо числото на загиналите в двете страни е 28 191. Според ООН най-малко 870 000 души имат нужда от топла храна. Само в Сирия до 5,3 млн. души може да останат без покрив. В спасителните операции участват 32 000 служители на турското управление при бедствия и извънредни ситуации и 8294 чуждестранни спасители.

Два военни самолета „Спартан“ прибраха в събота вечерта планински спасители от Българския Червен кръст и аварийни спасители от Столична община, които заедно с обучени кучета участваха в издирването на оцелели в турски градове. Завърналите са били сменени от нов екип от София.

BBC съобщи, че временно са били прекратени спасителните действия на австрийски и немски екипи, които са били застрашени от размирици в провинция Хатай и те са потърсили защита от турската армия.

На популярни столични пазари в София общината отвори 7 пункта за приемане на дарения за пострадалите от земетресенията в Турция. Пунктовете работят от 9 до 18 часа. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза за БНР, че пострадалите имат нужда от палатки за ниски температури, одеяла, генератори, газови печки и зимни дрехи. Синдикатът КНСБ също открива от понеделник пунктове за дарения в своите офиси в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15