Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските спасители са потресени от разрушенията в Турция

Снимка: Планинска спасителна служба

Преживяното след разрушителните земетресения в Турция е оставило дълбок отпечатък върху психиката на спасителите от ПСС към БЧК. Първоначално те са преминали първо през Адана, където разрушенията не са били толкова големи, но видяното в Антакия описват като апокалипсис. Пред БНТ, Красен Георгиев, ръководител на екипа на ПСС в Турция разказа за преживяното и каза, че българският екип от планинската служба е добре, както и кучетата. "Справихме се благодарение на екипната работа" – посочи Георгиев и добави, че им предстои работа с психолози, защото нещата, които са видели и преживяли, оставят дълбок отпечатък и това трябва да бъде овладяно.

"Чувствам удовлетворение от това, което свършихме, но и съчувствие към турците – добави той. – Знаем за спасени от българите шестима души, може и да са 7, може и да са много повече, защото технологията на претърсване е такава, че нямаме достатъчно информация", добави Емил Нешев, директор на ПСС към БЧК.

Междувременно днес от руините в Кахраманмараш са спасени още двама души, като единият от тях е 17-годишно момче.

Пострадалите се нуждаят от лекарска помощ и места за настаняване. Необходими са топли дрехи, одеяла и средства за отопление. Български екип с медици е готов да замине за Турция, но все още не е ясно кога ще се отправят към пострадалите. Очаква се турската страна да посочи локация, на която да бъдат изпратени доброволците, както и да бъде създадена организация на място, съобщи пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. Медиците, заявили желание да заминат са около 50, сред тях има и студенти по медицина.

Според последните данни, броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 37 500, а случаите на спасени от развалините са единичниВ Северозападна Сирия жертвите вече надхвърлиха 2200 души, а ранените са повече от 12 хиляди. От двете страни на границата между Сирия и Турция, оцелелите са изложени на сурови зимни условия. Цялата хуманитарна помощ за контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, която се доставяше от Турция само през един гранично-пропускателен пункт, вече ще може да преминава през още два гранични пункта, след като сирийският президент Башар ел Асад даде разрешение да се отворят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55