Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Валентин – празнични гледки от София

Червени балони във формата на сърца – цветни усмивки насред сивата премяна на зимна София. Специално организирани базари за 14 февруари. Червени рози, които струват два и дори три пъти по-скъпо в сравнение с всеки друг ден от годината. Забързани и притеснени хора, сред които и такива в чудене, дали са намерили най-добрия подарък за половинката си... Ето така изглежда 14 февруари в София. 

Оказва се, българите не свързваме днешния ден непременно с червеното вино, вкусния шоколад и плюшените мечета, които заявяват вместо нас "Обичам те!". Въпреки това, малка разходка из тематичните базари на любовта никой не отказва.

Този ден изглежда различно за всеки – едни изобщо няма да го отбележат, други просто ще празнуват, без значение от повода, а трети ще осъществят "междукултурен диалог" между привнесения Свети Валентин и традиционния български празник Трифон Зарезан, почитан днес по стар стил. Чуйте анкетата, която Станислава Гайдажиева записа по улиците на София:

Без значение с какво събитие свързвате датата 14 февруари, ние ви желаем обич и окриляващи мигове с любими хора!

Снимки: Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30